Billede: Julebyen / pixabay

Portvin, julebordets følgesvend

Portvinen; den dejlige fyldige søde og tørre følgesvend, til risalamanden eller ostebordet. Portvin har fået et lidt halvdårligt ry herhjemme fordi den i en længere periode har været behandlet som, og haft position som, en rigmands-kirsebærsnaps. Og det er sikkert også rigtig nok, for de billige og kedelige portvines vedkommende, men man må nu tage hatten af for, når man finder den rigtige portvin, så åbner der sig en helt ny verden.

Der findes flere slags portvin og de gennemgås hurtig her:

  • Hvid portvin – lagres i kort tid
  • Ruby portvin – blå druer, lagres i kortere tid.
  • Tawny – betyder “brunlig”, og angives med alder (f.eks. 10år, 20år) eller med årgang (Colheita). Begge typer har en dyb lækker nøddeagtig smag og er til at købe for penge.
    • Hvis der er angives årstal på portvinen betyder at de har lagret i så lang tid som angivelsen.
    • Hvis årgang er angivet, betyder det slet og ret at portvinen er fra det årstal (og det kaldes Colheita)
  • Vintage – Udvikler sig hovedsageligt på flaske og er kun få år på fad. Den dyreste type af portvine der findes, og er først drikkemoden i en meget sen alder.

Sådan bruger du portvin til julemaden

Det er vigtigt altid at forstå de forskellige sammensætninger af maden der serveres i julen og hvad man kan servere sammen med, hvis man vil skabe success ved julebordet. Skal portvin serveres sammen med juleanden? Til kryddersilden eller måske til leverpostejen? Tænk på portvin sådan her; portvin er tykt, sødt og rødt – og hvad minder det mest om? Helt rigtigt – kirsebærsovsen til risalamanden – og det er netop også her at vi klassisk serverer portvin. Sødt og let, fyldigt og fed – det er gode steder at servere portvin til. Klassisk, vil portvin passe til:

  • Risalamande m. kirsebærsovs der indtages efter juleanden
  • Chokoladen der serveres til aftenkaffen
  • Marcipangrisen, når den deles rundt ved bordet
  • Småkagerne der nydes mens træet tømmes

Hold portvinen fra serveringer hvor øl eller snaps ville være klassiske serveringer; øl går som regel godt sammen med fed og tung med, så som leverpostej og and – mens snaps går sammen med det meste af julebordet – men hovedsageligt fiskebordet.

Portvinen kan holde sig frisk hele julen

Når portvinen skal være julebordets følgesvend, er det vigtigt at opbevare den så lufttæt som muligt, når først den er åbnet. Portvin ilter og kan over tid ændre sig eller blive træls at have med at gøre – specielt hvis den skal med til flere julefrokoster fra november til januar. Portvin kan skifte smag og essens efter den er åbnet – hovedsageligt vintage, dvs. den der er lagret få år på fad – vil skifte karakter efter den er åbnet. Andre typer som f.eks. tawny holder sig udemærket i flere måneder, på hvilket tidspunkt jule-portvinen burde være indtaget allerede. Klassisk vil portvin dig allerede begynde at forandre sig efter de første par dage; smagen ændrer sig til – ja – det er jo en smags sag – dårligere eller bedre, alt efter alder, type og hvor lang tid den har været udsat for sol, vind og vejr.

 

Skriv et svar