Billede: Pixabay

5 af de bedste juleøl 2024

Når tanken falder på juleøl, er der jo altid delte mening om hvad der er den bedste juleøl. Mon ikke Tuborgs Julebryg er det første nogle tænker på, mens andre tænker på tykkere, sødere øl fra mikrobryggerier? Der findes så mange øl på markedet nu, at vi har udvalgt nogle få øl, som de fleste måske kender og som er hovedsageligt (om ikke alle) danske.

Tuborg julebryg 5,6%

Øllen hænger sammen med en en bestemt årsdag, nemlig “J-dag” – dagen hvor Tuborgs julebryg udkommer for det pågældende år. J-dag falder første fredag i November, men har igennem tiderne fulgt forskellige regler for beliggenhed. I år er det d. 3. november 2017. Selve øllen er tykkere end en sædvanlig pilsner; en mørkgylden fyldig øl, med smag af lakrids og honning. Den har ingen specielt kant og passer til ethvert julebord.

Jacobsen Julebock 6,5%

En lidt mildere udgave af en “klassisk” julebock, men med fyldig smag af malt og lækkert cremet skum.  Smagen af malt og dyb mørk chokolade ligger dybt funderet i smagen på øllen, med et hint af kaffe og en stille bitterhed. Øllen passer perfekt til det fede julebord, sylte, medister, flæskesteget og ikke mindst: julehyggen

Mors Julestout 5,7%

Fra bryggeriet der bragte os den velkendte “Mors Stout”, er julestouten bestemt også en klassikker. Den minder om en klassisk Mors Stout, men med en julet drejning i både smag og fylde. Den skummer flot og selve aromaen af øllen når den skænkes er en oplevelse værd. Hvis du vil have fat i en Mors Julestout, skal turen slås forbi det østfynske og købe ind ved selve bryggeriet – det er nemlig ikke altid til at få fat i den, uden for deres egen gårdbutik.

Refsvindinge Stærke Julius 8,5%

Omtalt som “nisseøl for voksne” og det må man sige rammer ganske plet for denne øl. Den kraftige malte smag fra (børnenes) nisseøl eller den gamle maltøl, står stærkest på paletten, efter blot første smag af denne øl. Men trods sit “barnlige” skjul, rammer den hårdt med 8.5% – pas derfor på ikke at lade dig forføre af mørke og sødeligt krydret maltdominerende øl. Passer perfekt til desserten eller den fede mad – en hyggeøl for hyggeonkler.

Albani blålys 7.0%

Selv påstår fynske Albani at dette er den ældste julebryg på markedet – der forøvrigt også fås i en mindre udgave kaldet “rødhætte”. Øllen er brygget siden 1960 og har en sød julet aroma, der minder en smule om brunkager i sin eftersmag (givet, ikke meget, men en smule). Med sine 7% af den en af de stærkeste juleøl på det (almindelige) marked, og man skal derfor også med denne passe på man ikke drikker alt for mange. Sammenlignet med de andre øl (undtagen stærke julius) er smagen meget kraftig og farven mørkere.

God tørst – mangler vi nogle øl på listen som er din favorit juleøl? Skriv gerne en kommentar.

Kommentarer 6

  1. Jimmi Povlsen 19. december 2017
    • JuleMads 6. december 2018
  2. Søren Lindgaard 30. oktober 2018
    • JuleMads 6. december 2018
  3. mick 28. november 2018
    • JuleMads 6. december 2018

Skriv et svar