Portvin, julebordets følgesvend

Portvinen; den dejlige fyldige søde og tørre følgesvend, til risalamanden eller ostebordet. Portvin har fået et lidt halvdårligt ry herhjemme fordi den i en længere periode har været behandlet som, og haft position som, en rigmands-kirsebærsnaps. Og det er sikkert også rigtig nok, for de billige og kedelige portvines vedkommende, men man må nu tage hatten af for, når man finder den rigtige portvin, så åbner der sig en helt ny verden.

Der findes flere slags portvin og de gennemgås hurtig her:

  • Hvid portvin – lagres i kort tid
  • Ruby portvin – blå druer, lagres i kortere tid.
  • Tawny – betyder “brunlig”, og angives med alder (f.eks. 10år, 20år) eller med årgang (Colheita). Begge typer har en dyb lækker nøddeagtig smag og er til at købe for penge.
    • Hvis der er angives årstal på portvinen betyder at de har lagret i så lang tid som angivelsen.
    • Hvis årgang er angivet, betyder det slet og ret at portvinen er fra det årstal (og det kaldes Colheita)
  • Vintage – Udvikler sig hovedsageligt på flaske og er kun få år på fad. Den dyreste type af portvine der findes, og er først drikkemoden i en meget sen alder.

Skriv et svar